Меню
Наша адреса: м. Київ, вул. Петропавлівська, 54-А

Центральний офіс:
м. Київ, вул. Петропавлівська, 54-А

Адреси наших сервісних центрів:
  • м. Київ Саперно – Слобідзький проїзд, 3А ; (0800-33-33-30)
  • м. Полтава, вул. Ореста Левицького,4; (0800-33-33-30)
  • м. Львів, вул. Конюшинна, 7; (0800-33-33-30)
  • м. Дніпро, вул. Стартова, 20. (0800-33-33-30)
  • м. Одеса, вул. Середня, 6 (0800-33-33-30)
  • м. Харків, просп. Гагаріна, 201-б
Телефони: +38 (050) 407 26 91
Пн-Пт: з 9 до 18
+38 (050) 407 26 91 Замовити дзвінок

Як обрати генератор для дому

Як обрати генератор для дому

Щоб обрати генератор, який впорається з поставленими задачами та буде максимально підхожим для ваших умов, необхідно визначити кілька важливих параметрів: яка потужність вам необхідна, чи є обмеження щодо шуму там, де ви хочете його встановити, а також скільки фаз має ваша мережа та наскільки принципово для вас, щоб генератор працював безупинно цілодобово. До вашої уваги кілька порад як обрати генератор залежно від ваших потреб.

Бензиновий чи дизельний?

Обидва ці типи генераторів є найефективнішим джерелом живлення у разі зникнення струму у мережі у будь-який період доби.

Бензиновий

Більшість генераторів, які купують для побутового використання є бензиновими. Вони мають кілька суттєвих переваг:

•  Низький рівень шуму, у 2-3 рази тихіший, ніж дизельний

•  Компактність та менша вага

•  Порівняно з дизельними, бензинові генератори, що мають аналогічну потужність, – дешевші.

•  Завести бензиновий генератор за мінусової температури, легше, ніж дизельний.

Мінуси бензинових генераторів:

•  Якщо самі станції виходять дешевшими, порівнюючи з дизельними, то у користуванні вони дорожчі, оскільки більше споживають пального.

•  Не призначені для цілодобової безперервної роботи, після 5-8 годин роботи їм необхідно дати кілька годин для охолодження.

•  Бензинові моделі малопотужні, максимальна потужність бензинового генератора – 11 кВт. Якщо ви потребуєте потужніший, то питання з обранням палива для генератора, відпадає. Вам підійде тільки дизель.

Дизельний

Важливо: дизельні генератори бувають двох типів: з водяним охолодженням і повітряним. Малопотужні здебільшого охолоджуються повітрям, потужніші - водою.


Переваги:

•   Економніше витрачають паливо: на 20-40% менше ніж бензинові моделі.

•   Здатні працювати безперервно, якщо вони мають водяний охолоджувач і достатньо великий бак або ж систему баків.

•   Довговічніші

Мінуси дизельних генераторів:

•   Високий рівень шуму, проте наявність шумопоглинаючого кожуха зменшує рівень шуму,

•   Різниця в ціні на дизельний генератор порівняно з ціною на бензиновий з такою ж потужністю більша на 20-40%.

•   Якщо дизельний генератор має повітряне охолодження, а не водяне, він не призначений для цілодобового використання. Такий генератор, як і бензиновий, необхідно раз на кілька годин зупиняти для охолодження.

•   Більші вихлопи, ніж у бензинового.

•   Важко завести при низьких температурах, проте усі дизельні генератори AKSA оснащені догрівачем рідини, які нівелюють цей недолік.

Газові генератори не розглядаємо, оскільки, на жаль, вини поки не достатньо безпечні для використання для особистих побутових потреб.

Потужність

Для економного використання життєво важливої побутової техніки вдома підійдуть найменші портативні генератори з потужністю 2-3 кВт. З такою потужністю можна буде користуватися освітленням, кисневим концентратором, холодильником. Проте, якщо ви схочете підключити електробатарею, доведеться відмовитися від одночасного користування з нею бойлером, феном, праскою або пральною машиною.

Щоб користуватися кількома енергозатратними приладами одночасно, наприклад: холодильником, комп’ютером, пральною машиною, опалювальною батареєю (або іншою одиницею побутової техніки) та не надто потужним освітленням, не турбуючись чи вистачить енергії, потрібен вже генератор потужністю 5-7 кВт.

Генератор потужністю 8 кВт цілком задовольнить побутові потреби однієї середньостатистичної сім’ї, що мешкає в котеджі. Генератор 8 кВт може одночасно живити: освітлення, комп’ютер, телевізор, максимум дві електробатареї, пральну машину (або іншу одиницю побутової техніки).

Генератор 10-12 кВт дозволить отоплювати електричними приладами невелику садибу та забезпечувати її мешканців енергією для роботи необхідних побутових приладів. Для того, щоб пересвідчитися в цьому, скористайтеся таблицею нижче.


Мінімальне та максимальне споживання палива

Важливо обрати генератор саме такої потужності, яка буде співвідносною звичайному та максимальному споживанню електроенергії вашою сім’єю.

Якщо обрати менш потужний генератор: він не справлятиметься з поставленими задачами, у таких випадках буде спрацьовувати система захисту - аварійно вимикаючи генератор. Після чого генератор потрібно повторно увімкнути наявним способом: ручним або електростартером, у разі наявності АВР, генератор зможе після аварійної зупинки запуститися сам.

Якщо обрати надто потужний генератор: коли освітлення побутові прилади регулярно споживатимуть енергії менше ніж 25% його потужності, це з часом призведе до негативних наслідків: забруднення вихлопної системи, зниження потужності генератора і зрештою до виходу генератора з ладу. Завдяки таблиці нижче – буде просто порахувати, якої саме потужності має бути ваш генератор.

Таблиця розрахунку необхідної потужності генератора (оцінка одночасної потреби енергії побутовою технікою у вашому домогосподарстві під час резервного живлення)

Електроприлад

 

кВт/год

Відмітьте, або вкажіть кіловати приладів, які у вас можуть працювати одночасно

в середньому

максимум

Кондиціонер

2,2-3,37

 

 

Електрочайник

2,2-2,4

 

 

Бойлер

1,5-2,5

 

 

Пилосос

2

 

 

Праска

1-2,4

 

 

Обігрівач (масляний, повітряний, УФО)

1,5-2,5

 

 

Пральна машина

0,8-1,14

 

 

Холодильник

0,1-0,4

 

 

Холодильник двокамерний

0,77-0,9

 

 

Мікрохвильовка

0,7-1,5

 

 

Комп’ютер

0,06-0,45

 

 

Телевізор

0,08-0,14

 

 

1 лампа 20 Вт  

0,05

 

 

Тепла підлога (20 м)

3

 

 

 

Сума:


А1


В2

1 Показник А має бути більшим ніж показник потужності генератора при 25% навантаженні

2 Показник В має бути меншим ніж максимальна потужність генератора.

Детальнішу інформацію про потужність ваших електроприладів можна знайти у їх інструкції, або на самому електроприладі.

В кожуху чи без?

Кожух захищає і генератор, і його користувачів. Його виготовляють з металу, шумопоглинаючих матеріалів та покривають ззовні спеціальними водовідштовхуючими емалями, щоб мінімізувати вплив навколишнього середовища на роботу та стан генератора.

Основні цілі кожуха :  поглинати шум, який продукує генератор під час роботи та захищати його від непогоди та впливу зовнішніх факторів. Необхідна річ для дизельних генераторів, особливо якщо вони розташовані під відкритим небом.

Пускові струми

Пускові струми наявні у побутовій техніці, яка має двигун, наприклад у холодильнику, пральній машині, пилососі. При виборі генератора для побутового користування показник суми пускових струмів вашої техніки не є принципово важливим. Щоб уникнути перенавантаження генератора просто важливо вимикати техніку (що має мотор) з розетки, щоб вона одночасно не вмикалась коли працює від генератора.

Пускові струми піднімають споживання електроенергії на дуже короткий період - на секунду-дві, запуск однієї одиниці такої техніки буде непомітним і для споживача, і для генератора, а якщо така техніка запускатиметься одночасно, генератор з тим навантаженням може не впоратись. Це не матиме суттєвих наслідків, окрім того, що цю техніку одночасно запустити не вдасться.

Скільки фаз обрати?

Генератори бувають однофазні та трифазні. Здебільшого у приватних домогосподарствах заведене однофазне живлення мережі. Проте, бувають і виключення, наприклад помешкання з потужною електроплитою, в такому випадку без трифазного генератора вам не обійтися.

Скільки фаз має мати генератор, залежить від того, від якої мережі працюватиме обладнання: якщо трифазна мережа – має бути аналогічний трифазний генератор, якщо однофазна – найдоцільніше використовувати однофазний генератор, що буде бюджетніше, адже однофазні генератори мають суттєво нижчу вартість. Проте можна під’єднати однофазну мережу і до однієї фази трифазного генератора. Водночас різниця у споживаній потужності між кожною з фаз не має перевищувати 25%.

Розміщення

Розміщуючи генератори поруч з домом, варто пам’ятати про техніку безпеки.

Використовувати індивідуальні генератори у квартирах доволі проблематична задача. І дизельні, і бензинові генератори потребують окремого приміщення та індивідуальної вентиляційної системи зі сталі, яка відводить вихлопні гази подалі з приміщення, без цих умов користуватися генераторною установкою, навіть найменшою, у багатоквартирному будинку небезпечно і заборонено.

Якщо можливості встановити вентиляційну систему для генератора немає, можна розмістити його у дворі або у підсобному приміщенні поруч з будинком.

Важливо: температура вихлопних газів дуже висока, тому важливо зробити відвідну вентиляційну систему з вогнетривкого матеріалу, який витримає надвисокі температури.

Додаткові функції генераторів

Ціна на генератори залежить і від інших, додаткових функцій, наприклад, від способу запускання генератора: вони можуть запускатися ручним стартером, електричним чи мати автозапуск (вбудованим АВР, що забезпечує автозапуск, оснащені портативні моделі: ААР 4200DE та AAP 12000PB).

Ручний запуск потребує фізичних зусиль. В разі електричного запускання – генератор заводиться за допомогою електростартера, тому модель з електростартером коштуватиме дорожче. Найдорожчими є моделі з автозапуском, вони самі запускаються автоматично, коли основна мережа знеструмлена та виникає потреба у резервному живленні.

Також генератор оснащується датчиком контролю рівня мастила, який критично важливий під час роботи генератора. Якщо такого датчика нема, вам доведеться самостійно контролювати рівень мастила, аби утримувати ваш генератор у робочому стані. Усі генератори AKSA оснащенні таким датчиком.

І це далеко не весь список додаткових функцій. Чим потужніша модель генератора, тим більше функцій, які удосконалюють його ефективність, безперебійність та полегшують його утримання. Тож, перед покупкою уважно перегляньте характеристики генератора, аби обрати саме той, який підійде найкраще.

Варто пам’ятати: генератор є машиною, піклуєтеся – працює).

На портативну серію
AAP AKSA працює гарантія 1 рік або 500 мотогодин.  На потужнішу серію APD діє гарантія 2 роки або 1000 мотогодин.


Фотографії
Коментарі
Online каталог